Kwetsbaarheid

By april 10, 2017 Blog

Je komt op de wereld. Als het je een beetje mee zit word je geholpen in je groei naar volwassenheid. Geweldig! Je zit in je wagentje en je wordt door het grint van het pad naar je toekomst heen geduwd. Een pad waarvan jij nog helemaal niet weet waar het naar toe zal gaan. Je bent nog klein en onbevangen. Kwetsbaar als je bent krijg je bescherming van je ouders. Je voelt je geborgen en krijgt hulp als het allemaal niet in één keer lukt. Na het vallen komt het met ondersteuning weer opstaan. Je voelt je beschermd tegen de grote wereld die je eigenlijk niet kent en je laat je, als vanzelf, van je kwetsbare kant zien.

Aan het einde van je leven herhaalt deze situatie zich misschien wel. Alles houdt een keer op met groeien en tot slot is het einde onomkeerbaar. Je zit misschien wel weer in een wagentje en wordt weer door het grint heen geduwd van het pad naar je toekomst. Opnieuw weet je niet waar dat pad heen zal gaan. Kwetsbaar als je bent krijg je bescherming van je kinderen. Je voelt je geborgen en krijgt hulp als het allemaal niet in één keer lukt. Na het vallen komt het met ondersteuning weer opstaan. Je voelt je beschermd tegen de grote wereld die je eigenlijk niet meer kent en je laat je, als vanzelf, van je kwetsbare kant zien.

Tussen deze twee periodes in, zit je in een sneltrein. Nu alleen zonder dat je geduwd wordt, je mag het helemaal zelf doen. Wanneer je geen idee hebt waarvoor je het allemaal doet en wat je richting is,  ontwikkel je weinig passie of werkplezier en heb je weinig vertrouwen in jezelf en je omgeving. Het glas is niet halfvol, je hebt meestal niet eens een glas. Je voelt je eigenlijk nooit vrij en onafhankelijk en weet nauwelijks wie je bent. Als je omvalt door bijvoorbeeld werkdruk en je raakt burn-out krijg je ondersteuning van een bedrijfsarts en andere hulpverleners en die helpen je weer met opstaan.

Je voelt je onvoldoende beschermd tegen de grote wereld, die je maar al te goed denkt te kennen. Je koopt je bescherming in door middel van verzekeringen, verworven salarissen, sparen, pensioenvoorzieningen, beleggingen en nog veel meer risico verminderende factoren.  En je hebt je kwetsbaarheid al heel lang ver weg gestopt.

Het is mooi als je ideeën, plannen en een koers hebt en nog mooier als je die ook weet te realiseren. Je groeit en bloeit, je krijgt vertrouwen en je geeft vertrouwen. Vanuit je solide basis kun je je ontwikkelen en omdat je goed weet wie je bent en waar je naar toe wilt, ben je ook in staat om je kwetsbare kant te laten zien. Je bent bevlogen en ondernemend en je kan genieten. Je leven krijgt inhoud en je slaat een mooie brug tussen de start en finish van je leven.

Je bestuurt je eigen wagentje…