De wasstraat

By januari 4, 2018 Blog

Brrrr, eind december…bijna kerst en einde jaar. Het was al vroeg winterweer in december. Sneeuw, hagel, regen en korte donkere dagen. Heerlijk om thuis te vertoeven en het afgelopen jaar een beetje te reflecteren. Natuurlijk hoef je niet te veel achterom te kijken en ook niet al te veel vooruit. Gewoon bewegen in het nu, vanuit het besef dat het goed is zoals het is. Dat is eigenlijk al prima. Echter, zo aan het einde van het jaar toch even stilstaan bij het jaar dat achter je ligt is ook mooi. Met van alles bezig geweest, allerlei indrukken opgedaan en bijzondere gebeurtenissen meegemaakt. Prachtige momenten in ons gezin en ook prachtige momenten in het uitdagende en diverse werk wat ik mag doen. En dan natuurlijk nog alles wat er in ons dorp, onze provincie, ons land, ons Europa en onze wereld heeft plaatsgevonden. Poeh, da’s wel veel, dacht ik terwijl ik naar buiten keek. Een uitermate smerige auto keek mij aan. Nog even tanken en de bandenspanning controleren, schoot er door mij heen. Ook meteen maar even de wasstraat in, daar knapt ie zo van op. Daarna nog even de stofzuiger er doorheen, dan ziet ie er weer tiptop uit en dan kan ie er weer tegenaan!

We hebben een prachtige wasstraat aan de rand van ons dorp. Eerst een praatje met de eigenaar terwijl ik m’n pasje afgeef en de vroege-vogelkorting wordt verwerkt. Vervolgens het voorbehandelen van de auto met de hogedrukreiniger. De velgen krijgen een aparte behandeling. Tot slot de beschermhoes om de ruitenwisser van het achterraam en dan oprijden naar de enorm lange wasstraat.

Een moment dat je in je auto zit en helemaal niets hoeft te doen. Ik had mijn telefoon thuisgelaten, dus niets was ook echt helemaal niets.

Maar plop, de harde schijf stond natuurlijk nog wel aan… Mijn gedachten over het afgelopen jaar waren er weer. Terwijl ik langzaam met m’n auto over de band gleed, bedacht ik dat het ook wel goed zou zijn als we zelf af en toe eens door een denkbeeldige wasstraat zouden gaan. Het stof eraf en een verse glans erop. We zijn drukker met onze auto’s dan dat we met onszelf bezig zijn. En die auto, die verkopen we weer of ruilen we in. Maar met onszelf moeten we het een heel leven doen. Zowel in onze vitaliteit, onze focus, maar ook qua stabiliteit en richting. Oké, op onderdelen doen we wel wat: we gaan op vakantie na een periode van hard en veel werken, we doen een dagje sauna of bewegen wat. Maar een 30.000 km beurt, dat is andere koek. Dat het gewoon eens even niet over sociale aspecten, werk, of de wereld gaat. Maar, hoe lekker… gewoon eens even over jezelf. Gewoon eens even door je eigen lange wasstraat. Geen omtrekkende bewegingen, geen excuses, gewoon wat dieper reflecteren op jezelf. Best wel gek als je dat niet gewend bent.

Begin er maar mee, heel kort, iedere keer als je de autowasstraat doorgaat. Ga dan even naar binnen bij jezelf en reflecteer op de afgelopen periode. Nadat de auto gedroogd is voel jij je ook een ander mens en kan je weer de weg op, meters maken, snelheid maken en op tijd de rem erop. Schakelen als het nodig is en soms even iets parkeren als het beter is. Als het tegenzit stilstaan en als het mogelijk is weer optrekken met al die anderen. Goed uitgerust zijn en je eigen weg ontdekken. Je licht laten schijnen over zaken die de moeite waard zijn. Af en toe hoge toeren draaien, dan weer stationair en het stuur in eigen handen houden. Maar het belangrijkste: op tijd door je eigen wasstraat…

Mooie kerstdagen gewenst en een geweldige jaarwisseling richting 2018!

Edwin Fafié